Categorieën

Content pagina's / Header / LDN / LDN BijSluiter

Bijsluiter Low Dose Naltrexone HCl (LDN)
Lees onderstaande informatie goed door, voordat u het middel gaat gebruiken en volg altijd de instructies van uw voorschrijver/behandelaar en/of apotheek op. Ook bij vragen of onduidelijkheden dient u dit te doen.

LDN oftewel Low Dose Naltrexone HCl

LDN kan ingezet worden bij de behandeling van o.a. diverse (auto-)immuunziekten, infectie-ziekten en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Naltrexone HCl werd oorspronkelijk - in de dosis van 50 mg - gebruikt bij de behandeling van drugsverslaving zoals heroïne.
De Amerikaanse neuroloog dr. Bihari ontwikkelde voor het eerst LDN. Hij ontdekte dat Naltrexone bij een lage dosis (meestal 1,5 tot 4,5 mg) maar kort aan de opioïd-receptoren bindt, waardoor het lichaam driemaal zoveel endorfinen gaat aanmaken (= rebound-effect). Daarbij nemen de receptoren in aantal toe en worden ze tevens gevoeliger voor endorfinen. Dit heeft tot gevolg dat het endorfinen-systeem enorm wordt geactiveerd of hersteld. Hierdoor krijgt het immuunsysteem een boost. Endorfinen spelen een cruciale rol in het reguleren van het immuunsysteem en de celdeling.

Exorfinen uit gluten, zuivel, soja en spinazie zijn morfine-achtige deeltjes. Exorfinen misleiden het endorfine-systeem  en verstoren daardoor de werking van dopamine, insuline, cortisol en het immuun-systeem.
De exorfinen worden afgebroken door het DPP-IV enzym. Maar bij mensen met een slecht werkend DPP-IV enzym worden de exorfinen onvoldoende geneutraliseerd en vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Daar gedragen ze zich als ‘endorfine-imitators’ en hechten zich op de endorfine receptoren in het darmkanaal, de bloedbaan, de ingewanden, de luchtwegen en de hersenen.

Het DPP-IV enzym is een multifunctioneel eiwit met meer dan 70 functies. Het is vooral actief op de membranen van diverse lichaamscellen. Door de exorfinen af te breken beschermt het DPP-IV enzym de endorfine receptoren tegen een opioïde belasting.  Deze belasting zorgt er namelijk voor dat er na verloop van tijd een endorfine resistentie ontstaat. 
Op deze manier beschermt het DPP-IV enzym andere functies van het endorfine-systeem zoals de werking van dopamine, insuline, cortisol en de immuun cellen. Andere functies zijn: DNA en celherstel, immuun regulatie, preventie van kanker, bescherming tegen histamine en allergieën, etc.

Voor goed werkende lichaamsfuncties is in feite een optimale combinatie van bovenstaande stoffen nodig.

LDN-capsules: De LDN-capsules zijn er in sterkten in de range van 1,0 - 4,5 mg.
Samenstelling: granulaat van Naltrexon HCl, Lactose monohydricum(180),  Avicel vulstof (PH102), gelatine capsule maat 3.
Houdbaarheid: 1 jaar
De max. dosering voor LDN toepassingen is 4,5 mg, omdat men anders teveel last van bijwerkingen kan krijgen.


LDN-druppels: Sterkte 0,25 mg/druppel = 5 mg/ml Naltrexon HCl
Samenstelling: Naltrexon HCl, 0,9% NaCl oplossing, 1,0 mg/ml Methylparabeen en 6mg/ml propyleenglycol
Houdbaarheid:
Kamertemperatuur 3 maanden, 
2-8 °C: 6 maanden houdbaar,
bevroren: 12 maanden

Naast de standaard druppels zijn er ook LDN forte druppels in ons assortiment. De sterkte van de Forte bedraagt  30 mg/ml Naltrexon HCl, hetgeen overeenkomt met 1,5 mg Naltrexon HCl per druppel.

Opbouwschema:

Mannen
Starten met 2 druppels in een beetje water en om de drie dagen opbouwen met 2 druppels tot 6 druppels en dan uw arts consulteren voor verder advies.

Maximaal 18 druppels (of 3 capsules van 1,5 mg).

Vrouwen
Starten met 1 druppel in een beetje water en om de zeven dagen opbouwen met 1 druppel tot 6 druppels en dan uw arts consulteren voor verder advies.

Maximaal 18 druppels (of 3 capsules van 1,5 mg).

Kinderen
Bovenstaande opbouwschema's gelden ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Doseringen voor kinderen jonger dan 6 jaar worden door de arts/behandelaar individueel bepaald. Voor kinderen is er ook een creme beschikbaar

Let op: LDN altijd op één moment op de dag innemen. Bij voorkeur tussen 22.00 - 02.00 uur net voordat
            u gaat slapen, omdat LDN op deze tijden het meest optimaal werkt.

NB:       Heeft u meerdere flesjes ontvangen dan u kunt deze, voor een langere houdbaarheid, in de diepvries bewaren. En het volgende flesje pas eruit halen, wanneer het eerste flesje op is.
NB:       Voor bepaalde aandoeningen bestaan specifieke inname schema’ s. Alleen een gespecialiseerd arts kan u hiervan voorzien.

Bijwerkingen:

Bij het starten van het gebruik kunnen slaapproblemen (slapeloosheid, verstoorde slaap wat gepaard
kan gaan met levendige, bizarre dromen), misselijkheid, een katergevoel, hoofdpijn voorkomen. En
vooral vrouwen kunnen emotioneler worden. Meestal is dit na één week over, zo niet dan neem contact op met uw arts/behandelaar of de apotheek.

Interactie met andere medicijnen:

Combinatie met alcohol en morfine-achtige pijnstillers wordt sterk ontraden. LDN stimuleert het immuunsysteem, waardoor de combinatie met immuunsysteem onderdrukkende middelen zoals interferonen, methotrexaat, azathioprine en steroïden wordt ontraden; echter i.h.a. zou de combinatie met max. 10 mg prednison per dag mogelijk zijn. Raadpleeg in die gevallen of bij vragen of onduidelijkheden uw arts/ behandelaar en/of de apotheek.
Zwangerschap en Borstvoeding

Over gebruik tijdens de zwangerschap bij de mens is onvoldoende bekend. In dierproeven is Naltrexone schadelijk gebleken (zwangerschapscategorie B3). Het is ook onbekend of Naltrexone overgaat in moedermelk. Overleg met uw arts/behandelaar indien u borstvoeding geeft en Naltrexone wil gaan gebruiken.

Bronnen: https://www.ldnscience.org/research, KNMP-Kennisbank, Clinical Trials.gov: July 14, 2008 (last updated: Febr 28, 2023)
 Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.