Categorieën

SOA

SOA

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige SOA hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen.

SOA zijn besmettelijk en je kunt ze bij je dragen zonder dat je er iets van merkt. Dat maakt ze ook zo verraderlijk want je kunt zonder het te weten een SOA doorgeven aan je sekspartners. Maak je je zorgen of je iets hebt opgelopen? Zoek uit of je daadwerkelijk risico hebt gelopen en laat je testen. Ga voor zekerheid.
 

SOA worden overgedragen via bloed- en slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten onder andere in de penis, de vagina, de anus en de keel. De meeste SOA worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina) 
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
  • Slijmvliescontact (contact van de penis met de vagina, contact penis met de anus, contact penis met de mond, contact penis met andere penis)

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van SOA, met een wrijfcontact zonder bescherming van een condoom loop je al risico.

Een aantal SOA is ook overdraagbaar via bloed. Denk hierbij aan HIV en hepatitis B. Dit kun je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

Corona
De druk op de GGD en huisarts is momenteel enorm. De GGD zet zoveel mogelijk personeel in om mee te werken in de strijd tegen het verspreiden van Corona. Hierdoor is bij veel GGD de soapoli gesloten of er worden alleen nog staande afspraken afgehandeld. Huisartsen staan ook onder druk waardoor de prioriteit niet bij het testen op SOA ligt.

Door de druk op de GGD en de huisarts kan je ervoor kiezen om je SOA test online aan te schaffen. Voor de SOA testen werken we o.a. samen met de SOApoli-online.  Op dit moment hebben de genomen overheidsmaatregelen geen invloed op het aanbod van SOA thuistesten van Soapoli-online. Er zijn voldoende SOA testen beschikbaar. De betreffende SOA test moet je na het nemen van een monster (bloed, speeksel of urine) naar het laboratorium sturen. Je activeert de test via https://soapoli-online.nl/activeren. Als de test positief is, kunnen zij een recept voor je uitschrijven. De medicatie kan bij MijnApotheek.nl afgenomen worden. Je ontvangt dan een mail met een bestelnummer en je wordt verzocht een aantal medische vragen te beantwoorden (voor onze medicatie bewaking) via www.mijnapotheek.nl/medicatie. Na invullen van het formulier ontvang je dan een MED code, die samen met je bestelnummer nodig hebt om het product te bestellen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies