SOA

SOA

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige SOA hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen.

SOA zijn besmettelijk en je kunt ze bij je dragen zonder dat je er iets van merkt. Dat maakt ze ook zo verraderlijk want je kunt zonder het te weten een SOA doorgeven aan je sekspartners. Maak je je zorgen of je iets hebt opgelopen? Zoek uit of je daadwerkelijk risico hebt gelopen en laat je testen. Ga voor zekerheid.
 

SOA worden overgedragen via bloed- en slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten onder andere in de penis, de vagina, de anus en de keel. De meeste SOA worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina) 
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
  • Slijmvliescontact (contact van de penis met de vagina, contact penis met de anus, contact penis met de mond, contact penis met andere penis)

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van SOA, met een wrijfcontact zonder bescherming van een condoom loop je al risico.

Een aantal SOA is ook overdraagbaar via bloed. Denk hierbij aan HIV en hepatitis B. Dit kun je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

Door de druk op de GGD en de huisarts kun je ervoor kiezen om je SOA test ook online aan te schaffen of naar een particuliere kliniek te gaan, zoals StadsKliniek of One-day Clinic. De medicatie hoef je niet bij je eigen apotheek op te halen. Geef je de voorkeur aan anominiteit en snelheid,  bestel je SOA medicatie dan bij ons. De SOA medicatie is bij ons ook nog eens voordeliger dan bij je eigen apotheek. Je recept moet je dan wel naar ons uploaden of wordt door je klniek al naar ons verstuurd.  Zodra wij je recept hebben ontvangen, ontvang je van ons  een mail met een bestelnummer en een med-code.

Weergave:
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Neem contact met ons op via info@mijnapotheek.nl of 0416-313777 (enkel van 9-11 uur en van 14 tot 16 uur).